Odla kryddor

Att odla kryddor är en härlig hobby och en dröm för många. Det är något speciellt med att arbeta med jord och med att se små fröer gro och utveckla sig till väldoftande plantor som dessutom kan ge smak åt dina maträtter. Har man inte gröna fingrar eller erfarenhet sedan tidigare av odling kan det dock kännas lite svårt att komma igång. Det är så många olika moment att tänka på. Vilka kryddor ska jag odla? Hur sköter man dem på ett bra sätt och var ska jag placera mina kryddörter.?Detta är frågor som vi ska försöka ge svar på här.

Tips och råd vid kryddodling

Jord, sol och vatten är vad dina kryddväxter behöver. När det gäller sol så ser behovet lite olika ut mellan olika typer av växter, vissa gillar skugga och andra behöver maximalt med solsken på våra nordliga breddgrader. Ett tips kan vara att du väljer plantor som finns naturligt i området där du bor eftersom de då bevisligen fungerar i de väderförhållanden som gäller. Om du inte har plantorna utomhus direkt i jorden utan mer skyddat i ett uterum, växthus, i krukor på balkongen eller inomhus har du givetvis fler valmöjligheter. När det gäller jorden så kan du idag köpa bra produkter i alla blomsterhandlar och i större matbutiker. Vill du bjuda dina kryddor på något extra är egenhändigt framställd kompost något av det bästa du kan använda. Du behöver inte mycket utrustning för att syssla med kryddväxter, det handlar mer om finlir än grovarbete. Denim är ett bra material för arbetskläder, jeans herr eller dam, en jacka och kanske ett par arbetshandskar är allt du behöver förutom en planteringsspade.

hanging fresh herbs. basil, rosemary, sage, thyme, mint, oregano

Vilka växter kan jag odla?

Kryddväxter kan delas in i två huvudkategorier. Perenna växter är fleråriga och övervintrar. De blir lite större för varje år och blir dina kompisar i trädgårdslandet eftersom de i regel är väldigt härdade. Odlar du dem i kruka ska du gärna byta till en större med ny planteringsjord vartannat år eller så. Mynta, rosmarin och salvia är bara några få exempel på perenna kryddväxter. Du har många fler att välja bland. Vissa av dem, t.ex. mynta, kan lätt sprida sig över stora områden om du inte kontrollerar dem. Basilika och persilja är exempel på ettåriga växter. Odlar du inomhus kan dock en basilikaplanta klonas genom att du sätter kvistar i vatten och låter dem utveckla små rötter innan du planterar dem. De flesta kryddväxter ska skördas innan de går i blom eftersom smaken då förändras och blir tunnare. Får du ett överskott kan torka eller frysa in dina färska kryddor. Vill du veta mer är Svenska lantbruksuniversitetets tidskrift Trädgård-Fritid en bra källa.