Skörda trädgårdens skatter trots spralliga hundar

Att ha en egen trädgård är en riktig lyx, och har du dessutom odlingar varifrån du kan skörda grönsaker, frukter och bär är du riktigt lyckligt lottad. När tiden på året kommer då det är dags för skörd kan det dock bli lite stökigt om du samtidigt har en glad och nyfiken hund som springer kring benen och vill smaka din skörd. Här kommer tips på hur du kan lösa det på bästa sätt.

Olika typer av gårdar, kojor och hagar

För att kunna ha med dig hunden i trädgården men samtidigt skydda allt det du skördar handlar det om att hålla hunden kopplad eller i en hundgård, men där den ändå får möjlighet att vara nära dig och springa runt. Har du en hundkoja där hunden kan krypa in, kan du ha hunden kopplad så att den kan röra sig relativt fritt men utom räckhåll för dina odlingar. Då får hunden en känsla av frihet, dock inom dina valda gränser. Det finns även olika typer av hundgårdar som är mer eller mindre enkla att sätta upp. Här har hunden också möjlighet att röra sig men kommer kanske inte lika nära dig som ifall du kopplar den till en hundkoja. Ett tredje alternativ är en portabel hundhage som du kan flytta med dig allt eftersom du arbetar i trädgården. Här är hunden nära dig men får inte samma rörelseutrymme.

Vilken typ av lösning du väljer behöver i mångt och mycket avgöras av hundens personlighet och hur den mår av de olika alternativen. Det här ska ju vara en lösning som passar både dig och hunden, så det är viktigt att du har bådas välmående med i dina beslut. Kanske kan du kombinera olika varianter för att hålla hunden ifrån din skörd men ändå vara nära dig. Är hunden en frukt- och grönsaksälskare kan den säkert bli nöjd av att få några smakbitar medan du jobbar. Trädgårdsarbete är mycket avkopplande för de flesta och något vi mår bra av. Att dessutom kunna skörda från våra egna odlingar skapar ännu mer glädje och tillfredsställelse, och att kunna ha de här stunderna ihop med din älskade hund gör det bara ännu mer givande. Men det kan som sagt krävas några små lösningar för att det inte ska bli för mycket spring, bus och stress inblandat för er båda.