Odla och skörda i trädgården

Då den mörka och kalla vintern övergår till sommar är det dags att börja odla i trädgårdslandet. Det kan hända att du kanske har en stor trädgård som du kan anlägga ett stort trädgårdsland i, där du kan

odla och skörda de grödor som du vill ha.

Att odla i trädgården

Oftast kan du se stora maskiner som plockar upp och skördar stora fält med exempelvis potatis, morötter, havre och vete. Dessa grödor kan du själv odla i din trädgård om du har en plats avsedd för det. Om du har djur så kan du avmaska dessa med vanquin eftersom de kan springa runt i trädgårdslandet där det kan finnas mask. Du kan också odla och skörda i blomkrukor, ifall du bor i en lägenhet. Vad du vill odla i din trädgård är helt upp till dig men det är vanligt att vi odlar sallad, spenat, morötter och potatis.

Vad innebär skörda?

Du har säkert hört ordet skörda någon gång i livet och det är ett ord många stöter på i odlingssammanhang. Det kan ändå vara de som inte vet vad det är. Att skörda innebär att du samlar upp det som du har odlat. Det gör du alltså när odlingen är klar. Om du gör detta i din trädgård behöver du inte ha stora maskiner som gör jobbet. Däremot kan det vara bra med en hink eller låda som du kan samla det du odlat i.

När ska du skörda?

Beroende på vad du odlar i din trädgård kommer du behöva skörda olika tidpunkter och oftast kan du se på odlingen när det är dags, det vanligaste är att det är dags att skörda på hösten. Morötterna blir vanligtvis klara för skörd tre månader efter att de har blivit sådda. Att blasten (toppen) på moroten är välvuxen betyder inte alltid att moroten faktiskt är färdig. Undertill kan den vara stor men den kan också vara väldigt liten. Potatisen skördar du olika eftersom de du har satt tidigt kan du skörda tidigare och de som du satt enare kan du klippa av blasten på och ha kvar i några veckor till.

För att ta hand om din skörd, behöver du ha någonstans att förvara den. ett skafferi är ett bra ställe att förvara den på och du kan lägga det i kylen också. Att ha ordning i skafferiet kan underlätta om du ska lägga in eventuella skördar. Du kan välja att odla exakt så mycket som du vill ha och du kan också ge bort det till andra om du har ett överflöd av en vara. Potatis och morötter är något som håller väldigt länge, så skulle du få matbrist är det lönsamt att odla dessa för att fylla på matförrådet.