Odla potatis

Hemodlat har blivit trendigt. Allt fler vill ha ekologisk och närodlad potatis. Man kommer inte mycket närmare än den egna trädgården eller balkongen och det är lätt att odla potatis om man bara lär sig grunderna till att odla själv.

 

Att tänka på vid odling av potatis
Tänk på att potatis vill växa i mager sandblandad jord. Det ska vara ganska mycket sand, upp till 50 procent av jorden, annars blir den alldeles för näringsrik. Potatis tillhör de grödor som inte ska gödslas överhuvudtaget.  För balkongodlaren rekommenderas att mager såjord används för odling av potatis.

För det fall potatisen gödslas växer blasten på tok för mycket och de förmodligen pyttesmå potatisarna smakar dessutom illa.

 

Självförsörjande odling
Inte nog med att din egenodlade potatis är ekologisk och närodlad, du försörjer också dig och din familj med potatis efter egen smak då det finns en mängd olika artsorter.

 

Potatisens ursprung
Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika. Den kom att upptäckas av spanjoren Gonzalo Jiminez de Quesada i Peru år 1530. Den fördes till Spanien, av upptäckaren år 1539 och kom så småningom att spridas över hela Europa. I Sydamerika växer den vilt fast där har den odlats sedan år 8000 före vår tid.
Idag är potatis en av världens viktigaste stapelfödor.Potato_EarlyRose_sprouts

 

Odling av potatis i Sverige
Förmodligen kom potatisen till Sverige med hemvändande soldater från trettioåriga kriget. Man brukar ange Jonas Alströmer som ”potatisens fader” i Sverige, då det är han som kommit att bli mest känd för sina insatser att få potatisen populär i Sverige. Den allmänt förekommande uppfattningen att det var Alströmer som införde potatisen till Sverige är dock fel. Olof Rudbeck hade redan 1658 planterat potatis i Uppsala botaniska trädgård.

 

Potatisen blir populär
Potatisen blev populär i Sverige först på 1800-talet då kunskapen om hur man gör brännvin av den blev mer allmänt känd. Då brännvinsbränning, före potatisens intåg, förbrukade stora mängder spannmål, var potatisen en mycket välkommen gröda då det spannmål som odlades behövdes för brödbakning i första hand.

Eva De la Gardie hade så tidigt som 1748 redogjort potatis användning för beredning av brännvin. Hon kände även till att man erhöll stärkelse och puder i form av potatismjöl av potatisen. Begåvad med dessa kunskaper kom hon att bli invald som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.

 

Då du väl har skördat din egen ekologiska och närodlade potatis vill du såklart göra det bästa möjliga av den. Här finner du massvis av recept.