Grödor som är enkla att odla

Att odla grödor hemma kan kännas omöjligt när din trädgård är liten, eller rentav obefintlig. Kanske bor du i storstan utan tillgång till trädgårdsland? Då kan det verkligen tyckas hopplöst att få det gröna livet att spira. Faktum är att det faktiskt går, och att det till och med finns många växter och grödor som trivs riktigt bra på balkonger och fönsterbleck. Och inte måste det vara en tråkig pelargon. Det finns en uppsjö av lättskötta, uppiggande och trivsamma växter du kan driva helt själv på en begränsad yta. Här följer information om några av dessa.

Så chiliplantor och mynta i din balkonglåda

Perenner lämpar sig särskilt väl för utomhusplantering. Ljungen är en lättskött växt som fungerar både i grupp med andra växter, eller helt själv i en tålig kruka. Funkior kommer tillbaka år efter år och även denna växt klarar av att stå i en utomhuskruka året runt. Sedan är det alltid kul att odla egna grönsaker. Bland de Grönsaker och kryddor som går bra att odla på balkongen är chili, tomater, bönor, paprika, basilika och mynta lättskötta exempel. Chili kan du plantera från fröpåse eller genom att öppna en färsk chili och plantera dess frön. Myntan kan även den planteras från fröpåse, eller genom att plantera om en köpt planta i en större kruka med mer jord.

Satsa på lättskötta blommor, grönsaker och kryddor

Det behöver alltså inte alls vara svårt att få till en prunkande grönska på balkongen. Vare sig du är ute efter vackra färger i form av blommor eller om det är kryddor och grönsaker du vill se utanför ditt fönster så finns det många valmöjligheter. Du behöver absolut inte vara en expert för att lyckas. En myntaplanta borde nästan klassas som ogräs, så mycket som den växer. Var försiktig med den och plantera den för sig själv så att den inte helt tar över en gemensam kryddlåda. Olika perenner klarar både väder och vind och tåler till och med att du glömmer bort dem ibland. Du behöver bara vattna dem då och då så sköter de i princip sig själva.