Odla grönsaker på en kolonilott

Odlingsintresset har växt i Sverige de senaste åren och även de som bor i lägenhet vill kunna odla härliga grönsaker. Kolonilotter finns i de flesta kommuner och brukar ofta ha bra läge och en billig hyra.

För den som älskar odling men som tycker det är för dyrt och arbetsamt att sköta om ett hus och hellre bor i lägenhet passar kolonilotten utmärkt. Dessutom får du pengar över till att köpa ett boende utomlands om du vill fly den svenska vintern. För att kunna hitta rätt bostad är ett besök på mowido en bra idé eftersom du där enkelt kan jämföra bostäder till försäljning i bland annat Spanien och Portugal.

Odla grönsaker på kolonilotten

De flesta kolonilotter har ett soligt och skyddat läge vilket gör att de rätta förutsättningarna för en bra skörd finns. Jorden behöver för det mesta bearbetas för att bli luftig och den behöver också gödslas eftersom både grönsaker och bärbuskar behöver rätt näringsämnen för att kunna utvecklas. Att odla grönsaker i en pallkrage eller en upphöjd odlingsbädd ger optimala förutsättningar för grönsakerna om jorden är av bra kvalitet. En mullrik och väldränerad jord skapar livskraftiga plantor som står emot skadeangrepp på ett bra sätt. Kom ihåg att gödsla jorden med stallgödsel och tillför gärna gräsklipp och annat växtmaterial under säsongen eftersom det både skyddar jorden mot uttorkning samtidigt som det ger näring till växterna när materialet bryts ner.

Satsa på tåliga grönsaker om du vill kunna resa bort

Om du vet med dig att du kommer att vara borta mer än några enstaka dagar under sommaren gäller det att satsa på grönsaker som inte behöver vattnas flera gånger i veckan. Potatis, gräslök och etablerade bärbuskar behöver bara vattnas om det är extremt torrt väder. Även lök brukar klara sig bra liksom rabarber och örter av olika slag. Om du vill odla tomater, gurka och andra läckra grönsaker gäller det att antingen skjuta upp semestern till vintern eller fråga en granne om hjälp med vattning. Försök hitta någon som reser bort en annan vecka än du så att ni kan hjälpa varandra. För den som inte alls vill skiljas från sina växter under semestern kanske ett portabelt växthus annars kan vara en lösning?

Även om du älskar grönsaker och bara vill odla ätbara grödor gäller det trots allt att plantera lite blommor på kolonilotten. Blommorna krävs för att locka till sig bin och andra viktiga insekter som behövs för pollinering av andra växter. Välj sorter som vårkrokus, lavendel, kungsmynta och klöver. Tänk på att även ätbara växter som hallon, smultron och citronmeliss lockar till sig bin och humlor. Genom att plantera för pollinerarna bidrar du även till en bättre miljö genom att öka den biologiska mångfalden.