Låt trädgården bli din oas

För att undkomma vardagens stress och kaos så är en bra idé att försöka göra en lugn och skön plats mitt i sin trädgård där du kan sitta när du behöver en stunds vila. Oavsett om du har en stor trädgård eller ingen alls så finns det alltid något du kan göra för att skapa ett litet uterum. Förutom i trädgården kan du inreda din balkong eller altan med doftande örter och växter. Du kan ju till och med ha ett litet växthus att plantera godsaker i.

 

Planering och utförande
Innan du sätter igång med ditt utomhusprojekt så kan det vara bra att tänka ut ungefär hur du vill att slutresultatet ska se ut. Kanske vill du ha en asiatisk stil i din vackra ute-oas, då kan det bli väldigt tjusigt med olika konstellationer av krukor. Om du istället vill satsa på en lummigare och mer ombonad stil så kan du plantera och sätta upp klätterväxter och mysiga ljuslyktor. För att skapa en oas och något som liknar ett uterum behöver du absolut inte bygga något hus eller liknande. Istället kan du hänga upp rep, antingen emellan träd eller sätta upp stolpar av något slag. Sedan fäster du ett segel eller liknande i repen och på så sätt har du skapat ett tak. Tänk på att både textil, belysning och växter är något som ger din oas en inbjudande och ombonad känsla. Varför inte kombinera inredning med nytta? Plantera ätbara örter som du kan använda när du lagar mat kan vara minst lika dekorativt och väldoftande som traditionella blommor.Låt trädgården bli din oas 11

 

Nytta med nöje
Trädgården har ett stort användningsområde som man ofta glömmer bort att utnyttja – odlingsmöjligheter. Det finns många ätbara godsaker som både är tåliga och som inte kräver så mycket jobb. Att plantera ut örter och kryddor i trädgården är både fint och gott. Vissa örter kräver lite mer omtanke än andra och måste tas in på vinterhalvåret. Ett roligt tips är att göra ditt alldeles egna örtsalt med hemmaodlade örter. Först klipper du av topparna på dina favoritörter, några som passar bra ihop är oregano, mynta, rosmarin och även gräslök. Efter detta så blandar du dina örter med ungefär 1 dl havssalt, grovt. Det blir bäst med ungefär 3 dl örter på 1 dl salt. Mixa sedan ihop allt med en mixerstav och sprid ut på ett fat. Rör omkring en gång om dagen och låt torka i cirka en vecka. Om du är intresserad av jakt och fiske så kan du med fördel krydda din egen fångst med godsaker ur trädgården. Mer miljövänligt och ekologiskt än så blir det inte.