Odla tomater

Vem som helst kan odla tomater. Även den som bor i lägenhet utan balkong kan göra det. På så sätt kan alla som önskar, få ekologiska tomater i sin sallad.  Den som har ”gröna fingrar” kan dra upp plantorna från frö. Det finns ett nästintill oändligt antal sorter, allt från stora ”köttiga” bifftomater till minitomater – vinbärstomater.

 

Att dra upp tomatplantor från frö
Det går bra att dra upp tomatplantor från frö som man sparat från de tomater som köpts i affären, så länge det handlar om en riktig namnsort. Man kan även köpa frön av mer ovanliga sorter. Spara undan frön från tomater som ätits om de är extra goda och låt dem torka i rumstemperatur. Det går utmärkt på ett hushållspapper, eller i ett kaffefilter. Om det finns tillgång till växtbelysning kan sådden ske redan i februari, annars från mars i ett miniväxthus. Även då helst placerat så ljust som möjligt.

Färdiga plantor
Det går naturligtvis lika bra att köpa redan uppdragna tomatplantor. Bara att plantera och vattna noga. Tomatplantor bör vattnas regelbundet och bör inte torka ut och inte heller övervattnas. En av fördelarna då man köper plantor är att det redan kan finnas några tomater som redan mognat.

 

Viktigt att tänka på
Göd inte jorden senare på säsongen då det kan leda till att de mogna tomaterna kan komma att spricka om även vattentillförseln är oregelbunden.

 

Tomatens ursprung
Tomaten har likt potatisen sitt ursprung i Sydamerika, närmare bestämt från Peru och inkafolket som odlade och brukade den. Ordet tomat härleds dock från ordet tomatl som är ett ord från språket nahuatl, aztekiska. Nahuatl är det andra språket efter spanskan i Mexico, vars urprungsbefolkning är aztekerna. Nahuatl talas av omkring 1,5 miljoner människor i centrala Mexiko.200253792-001

 

Odling av tomater i Sverige
De professionella tomatodlarna befinner sig i kris. De holländska odlarna konkurrerar ut de svenska rent prismässigt då de bedriver storskaliga odlingar. Så önskar man äta stödja de svenska odlarna blir prislappen högre för de svenskodlade tomaterna. Ett annat alternativ är att äta hemodlade, ekologiska tomater som ju är så mycket godare än de som odlas storskaligt och får mogna på vägen till affären.

 

Den som väl har skördat sina egna ekologiska och närodlade tomater och känt hur tomater som mognar på själva plantan smakar ,ser fram emot nästa odlingssäsong. Förmodligen är det även ekologiskt odlade tomater som fortsättningsvis står med på inköpslistan utanför skördesäsongen.