Odla squash

Squash, courgette eller zucchini är en av de mest tacksamma växterna man kan välja att odla, eftersom den är lättskött och går bra att odla både i land och i kruka, samtidigt som den ger en rejäl skörd – en enda planta kan ge upp till tjugo frukter eller mer. Liksom gurkan består squashen till största delen av vatten – 95 procent – men den innehåller också ganska mycket A-vitamin och C-vitamin, liksom flera mineraler. Dessutom är squashen mycket mångsidig och kan användas på många sätt i köket.

För att komma igång med din odling är det första steget att plantera fröna till squashplantorna i krukor. Du kan sätta två frön i varje kruka, och bör sedan ställa dem varmt. Några tips på hur du kan värma plantorna är drivbänk och fiberduk. För att plantorna ska växa sig tillräckligt stora i vårt klimat krävs förutom värme mycket vatten och mycket näring. Det är alltså viktigt att se till att gödsla och vattna plantorna regelbundet.800px-Courgette_J1

När växterna sedan börjar komma upp ur jorden kommer du att märka att de växer på ranka. Det kan gå trögt i början, men när de väl har börjat växa går det undan. Om man har begränsat med plats för plantorna kan det därför vara bra att låta dem växa vertikalt, på en spaljé. Detta kan också vara en bra idé om man har problem med sniglar.

För att man ska få några squashfrukter måste plantans honblommor pollineras av hanblommorna, som sitter på samma planta. Har man planterat ut squashen i landet kan detta ske på naturlig väg med hjälp av humlor, men om man odlar i växthus får man se till att själv göra det, genom att gnida blommorna mot varandra eller med hjälp av en mjuk pensel.

Om man vill spara sin squash några månader efter skörden går det bra, så länge de förvaras luftigt och torrt. Man måste också se till att skaftet har börjat torka innan man skördar dem, och att det inte finns några tryckskador på skinnet – det kan vara öppningen som mögelsporer behöver.

Om du vill köpa gödsel, bekämpningsmedel mot skadedjur eller annat som kan hjälpa dig att sköta om dina squashplantor, kan du gå in på Allaannonser.nu. Där kan du med en enda sökning leta efter det du behöver på de flesta annonssidorna.