Odla gurkor

Gurkan är ett lika vanligt inslag i svenska sallader som isbergsallad och tomat, den heliga treenigheten av grönsaker som utgör bastillbehöret till våra maträtter. Det går också utmärkt att odla sin egen gurka, men den kräver lite mer speciella omständigheter än till exempel tomaten, som enkelt kan odlas i en kruka på balkongen.Cucumber_-_2_weeks_old

Gurkor är till exempel mycket känsliga för lägre temperaturer. De trivs bäst i temperaturer runt 25 grader, och redan när temperaturen sjunker ner mot 10 grader hotas gurkans överlevnad. Det är med andra ord en stor fördel om man har möjlighet att odla gurkorna i ett växthus. Om man odlar gurkor från frön ska man dock helst odla dem inomhus den första tiden. Det går då bra att plantera dem i kruka. Krukan ska stå varmt, men inte i direkt solljus. När jorden i växthuset har nått en temperatur på 15 grader går det bra att sätta ut gurkan. Om man vill vara säker på att temperaturen inte sjunker igen kan man vänta lite, men det går inte heller att vänta för länge, eftersom gurkan när den växt till sig inte kan få tillräcklig näring från jorden och vattnet i krukan.

När du planterar ut gurkorna ska de placeras ungefär 50 centimeter ifrån varandra. Gurkplantorna ska inte tryckas ned i jorden, utan ska planteras i en liten kulle av jord. Det är viktigt att plantorna får mycket med näring och kalcium, så du behöver gödsla jorden ofta. De behöver också stora mängder vatten – plantorna ska vattnas minst en gång om dagen, när solen står som högst på himlen. Om sommaren blir riktigt varm kan man till och med behöva vattna oftare, och om det blir varmare än 25 grader i växthuset kan man öppna dörren för att lufta ur lite. När gurkorna sedan börjar växa fram ska du inte vänta för länge med att skörda dem, för ju större gurkorna blir, desto vattnigare och fattigare i smaken blir de.

Om du skulle vilja odla gurkor lite mer storskaligt och tjäna pengar på det genom att sälja gurkorna, kan en hemsida vara ett bra sätt att marknadsföra dig. Om du lägger till din hemsida i länkkatalogen på Svenskahemsidor.com blir det lättare för andra att hitta dig. Dessutom får du just nu en rabattkod.