Odla melon

Att odla sina egna meloner är något speciellt – när melonen mognar sprids doften av melon genom hela växthuset, något man missar om man helt enkelt köper sin melon i affären. Det behöver inte heller vara så svårt att odla melon som många tror att det är.

Nyckelorden när det gäller meloner är värme och fukt. Det underlättar om man kan odla frukten i ett växthus, men det finns lösningar även om man inte kan det. Du kan till exempel bygga din egen varmbänk utomhus genom att ställa två pallkragar på varandra. Om man formar jorden till en liten kulle runt plantan, så blir det varmare för den. Om man sedan täcker över pallkragarna med en glasskiva blir det tillräckligt varmt och fuktigt till och med för meloner. När melonerna börjar utvecklas på plantan kan det vara bra att lägga något mellan melonen och jorden, eftersom den annars kan ruttna. Man får också se upp för skadedjur av olika slag, eftersom meloner lätt angrips. Man kan förebygga angrepp genom att vattna med nässelvatten.melons-848086_640

Jorden du använder ska gärna vara näringsrik och ha en hög mullhalt. De ska vattnas regelbundet, och man får gärna gödsla med kompost. För att en melon ska växa fram måste honblommorna pollineras. Om melonerna odlas utomhus kan detta ske på naturlig väg med hjälp av bin, men om man odlar melonerna i växthus eller märker att bina inte gör sitt jobb får man göra det själv genom att gnida hanblommorna mot honblommorna.

Du märker att melonerna är mogna dels på doften som nämndes inledningsvis, dels på att melonen får små sprickor i stjälkfästet. Melonen ska lossna lätt när du skördar den, och om du inte skördar den själv kan det hända att den lossnar på egen hand.

Efter skörd kan melonen förvaras i några dagar, men måste ätas efter det. Den ska förvaras svalt, men inte kylen, eftersom det blir för kallt. Melonerna som odlas i svenskt klimat blir oftast små men mycket smakrika.

Efter en dag i växthuset eller trädgårdslandet kan det vara skönt att komma in och skölja av sig ordentligt i en varm dusch. Du hittar en duschkabin för alla smaker på Buildor.se.