Köksträdgård

En klassisk köksträdgård är en separat del av en trädgård, avskild från ytor med gräsmatta och rabatter med prydnadsväxter som består av såväl perenna som ett-åriga växter och blommor och buskar, som exempelvis enbart har dekorativa blad.

För de som odlar för husbehov kan en anlagd köksträdgård se ut som en kvarleva från bondesamhället och bondens privata odlingslott.  Fast ofta ser den annorlunda ut både till innehåll och visuellt uttryck vad gäller valet av växter, ofta beroende av hur mycket utrymme och tid man önskar avsätta till sin odling.

 

En klassisk köksträdgård
I en traditionell köksträdgård växer ofta perenna örter som basilika, mejram, mynta, oregano, rosmarin och timjan bland så många fler. Växter som återkommer årligen.
Det kan också finnas avgränsade ytor för odling av potatis, morötter, tomater, smultron, jordgubbar och bönor av allahanda slag som sås, gros och planteras år till år.

Där kan även finnas bärbuskar som hallon, vinbär, krusbär att skörda och konservera eller frysa in – ett sätt att bevara sommaren. För en stund, om än så kort, kan så sommaren återkallas i den smällkalla vintern, vem vet, kanske i form av en bärpaj med lite glass.Köksträdgård 2

 

Snabbstart
Även den som ligger efter i trädgårdsarbetet eller missat att komma igång med sin balkongodling kan få sitt lystmäte tillfredsställt. Det gäller även den som  precis kommit på att det vore trevligt med en liten köksträdgård. Köp ett par pallkragar och/eller några mörka hinkar. I de mörka, ofta svarta, hinkarna ska ett hål göras för dräneringens skull. De passar även bra för odling på balkong. Här kan du plantera allt från tomat, chili och paprikaplantor till kryddväxter, som oregano och mynta, vilka har en tendens att sprida sig vilt om man inte hindrar deras framfart.

 

Att tänka på vid pallkrageodling
Pallkrageodling har blivit populärt i vårt avlånga land. Det är relativt enkelt att komma igång med en pallkrageodling. Fast det är några grundläggande saker man bör tänka på.

För det första, köp pallkragarna i en trädgårdsbutik för att undvika pallkragar gjorda av tryckimpregnerat virke som ofta innehåller giftiga ämnen.

För det andra, täck marken med en markduk som hindrar ogräs från att växa i odlingarna. Antalet pallkragar på höjden anpassas efter det som ska odlas där. Ju lägre odling desto färre odlingsmöjligheter.  Till riktigt låga odlingar passar sallader och rädisor som har grunda rötter. Till högre odlingar går det åt mycket jord, helst ogräsbefriad.

 

Undvik misstag
Börja med att ta reda på vilka växter som har bäst förutsättningar att växa i din köksträdgård. Tänk jordmån, läge, sol och skugga. Använd dig av ren sand – inte sand från sandlådor som används för att sanda på vägar då den innehåller salt. Se till att den halm du använder dig av för att bekämpa ogräs är fri från ax, då axen innehåller frön till växten. Ha tålamod om din trädgård är ny. Vänta en säsong för att se vad som redan växer och trivs innan du river bort det.